0744 222 219

Izolație planșeu cu lână de lemn

izolatie planseu cu celuloza

Izolație planșeu cu lână de lemn – Fiecare element de construcție joacă un anumit rol în ansamblul unei clădiri, iar în cazul elementelor structurale, de rezistență, este normal ca accentul să cadă pe ideea de susținere și mai puțin pe cea de izolare. Îmbinarea elementelor de construcții însă presupune adesea formarea unor punți termice, în ciuda eforturilor constructive de monolitizare.

Din acest motiv, un pas foarte important în construcții îl reprezintă izolarea termică, în zone cu precădere cunoscute pentru capacitatea de a lăsa aerul să se disipeze spre exterior. 

Unul dintre cele mai complexe elemente structurale este planșeul, un element care funcționează deopotrivă ca pardoseală și tavan pentru structurile realizate, în funcție de destinația acestora. Planșeul este un element structural orizontal, care are rolul de a separa structurile aceleiași clădiri. Datorită solicitărilor mari, planșeele sunt realizate cel mai adesea din beton-armat (dar există și variante din lemn sau pe structură metalică), pentru a putea susține greutatea proprie a clădirii, greutatea oamenilor sau greutatea obiectelor de mobilier. Materialul și grosimea planșeului se determină prin calcule de rezistență, în etapa de proiectare. 

Izolare planșeu cu lână din lemn- aspecte generale

Înainte de a fi construit, planșeul necesită calcularea unor particularități cheie, cum ar fi grosimea acestuia și cantitatea de armătură necesară pentru o susținere eficientă. În mod normal, planșeul este un element care are în sine și rol de izolare termică, însă din cauza faptului că este realizat de cele mai multe ori din beton, acesta este un material care păstrează o temperatură mult prea mică, așadar este necesară folosirea unor materiale eficiente pentru izolare, care să reducă transferul de temperatură spre exteriorul clădirii.

Pentru izolarea termică a unui planșeu pot fi folosite o multitudine de materiale, fiecare dintre acestea aducându-și aportul pentru prezervarea temperaturii. Vata minerală, spuma poliuretanică Isoterm, polistirenul, celuloza sau lâna din lemn sunt unele dintre cele mai eficiente opțiune pe care le ai la îndemână pentru realizarea izolației termice pentru planșeu. 

În acest material vom discuta mai multe detalii legate de izolare planșeu cu lâna din lemn, aceasta fiind o soluție modernă de izolare, adaptată cerințelor actuale de eficiență energetică. Lâna din lemn este unul dintre materialele ecologice cu ajutorul căruia pot fi izolate diferite spații, însă este în același timp și unul dintre materialele cu o eficiență foarte bună din punct de vedere termic, așa cum vom vedea în prezentarea specificațiilor termice.

Izolare planșeu cu lână din lemn – avantaje și beneficii

Izolarea elementelor de construcții ajută în primul rând la reducerea punților termice și la păstrarea unor temperaturi adecvate la interiorul clădirilor. Acest lucru este foarte important în contextul eficienței energetice a clădirilor despre care se discută din ce în ce mai mult în prezent și care ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare beneficiar.

avantaje lana de lemn

Lâna din lemn este un material de izolație ecologic, obținut prin combinarea așchiilor fine de lemn rezultate prin prelucrare cu lianți minerali, cum ar fi cimentul sau magnezitul. Acest material oferă o soluție eficientă pentru izolarea planșeelor, asigurând atât o protecție termică eficientă cât și fonică. 

Avantajele izolării planșeului cu lână din lemn

Lâna din lemn oferă o multitudine de avantaje notabile la nivelul planșeului, după cum urmează:

Izolare termică eficientă 

Lâna din lemn este un produs izolator care reduce pierderile de căldură, contribuind astfel la eficiența energetică a clădirii și la un consum mai redus de energie pentru încălzire sau răcire. Prin planșeu, mai ales dacă locuiești la bloc, poți observa cum căldura în timpul iernii migrează spre exterior, drept pentru care este necesară suplimentarea consumurilor.

Un planșeu izolat reduce pierderile și îmbunătățește performanțele termice ale structurii, permițând păstrarea unei temperaturi constante, mai ales la nivelul extremităților. Astfel, izolarea termică a planșeului cu lână din lemn determină un consum mai mic de energie, datorită faptului că și schimburile de temperatură sunt reduse. 

Protecție fonică 

Dacă stai la bloc cu siguranță (dar și la casă, mai ales în zonele puternic poluate fonic) știi cât de important este să te bucuri de un spațiu cât mai bine izolat, mai ales împotriva zgomotelor exterioare (trafic, vecini etc.).

Datorită structurii fibroase, lâna din lemn este un material care absoarbe vibrațiile și reduce zgomotele dintre etaje, oferind un confort acustic sporit. Astfel, aplicând un strat de izolație planșeu cu lână din lemn te bucuri de o eficiență crescută în reducerea zgomotului, păstrând mediul interior la un nivel minimal de zgomot, care să nu îți afecteze activitate. 

Protecție mare la foc

Izolația cu lână de lemn nu oferă doar performanțe excelente din punct de vedere termic și acustic, ci vine și cu beneficii importante în ceea ce privește siguranța la foc.

Datorită compoziției naturale și tratamentelor ignifuge aplicate, lâna de lemn este un material care reacționează controlat în contact cu flăcările, fără a degaja gaze toxice sau picături aprinse.

Montaj facil și durabilitate în timp

Una dintre problemele pe care le întâmpină unele tipuri de izolații este relaționat de menținerea formei și implicit a rezistenței în timp a produsului izolator. Lâna din lemn este un material izolator sustenabil, care nu îți pierde nici proprietățile izolatoare și nici forma. Lâna din lemn poate fi aplicată sub orice tip de planșeu (beton, lemn, metal) și nu se deformează în timp. 

Izolație planșeu cu lână din lemn – caracteristici termice

Atunci când izolăm din punct de vedere termic elementele structurale, este recomandat să ne documentăm cu privire la proprietățile termice ale materialului ales: conductivitate termică, rezistență termică, densitate, permeabilitate la vapori și etanșeitate. 

Conductivitate termică lână din lemn (notată cu λ, măsurată în W/mK)

Lâna din lemn este un material izolator excelent, având un coeficient de conductivitate termică cuprins între 0,038 – 0,050 W/mK și oferind o izolare eficientă, comparabilă cu alte materiale naturale precum vata de sticlă sau vata bazaltică.

Conductivitatea unui material reprezintă capacitatea acestuia de a conduce căldura, iar o valoare mică a acestui coeficient definește o capacitate mai bună de izolare. 

Rezistența termică (notată cu R, măsurată în m²K/W)

Rezistența termică reprezintă capacitatea unui material de a se opune trecerii căldurii prin structura acestuia. În cazul în care realizezi o izolație plașeu cu lână din lemn aceasta va înregistra, pentru un strat de circa 10 cm, o rezistență termică de aproximativ 2,0 – 2,6 mpK/W.

Densitate (măsurată în kg/mc)

Densitatea este o mărime care ajută la determinarea performanțelor unei izolații, principiul fiind acela că o densitate mai mare înseamnă o izolație termică și fonică mai bună.

În general lâna de lemn are o densitate de circa 200- 400 kg/ mc, o valoare foarte bună în contextul izolației termice. 

Permeabilitate la vapori (notată cu µ – factor de rezistență la difuzia vaporilor de apă)

O problemă însemnată atunci când se izolează termic spațiile este legată de permeabilitatea la vapori. O izolație eficientă trebuie să permită trecerea vaporilor de apă, astfel încât să fie prevenită apariția condensului și a mucegaiului.

Lâna din lemn are o permeabilitate foarte bună la vapori, având un coeficient cuprins între 5-10, fiind astfel un material foarte eficient din acest punct de vedere. 

Etanșeitate la aer

Lâna din lemn oferă izolații care pot fi combinate cu membrane anti-vapori în vederea reglării mai eficiente a umidității. Lâna din lemn poate absorbi până la 15% din greutatea sa în apă fără a-și pierde proprietățile izolatoare, ajutând astfel la menținerea unui climat interior sănătos și la reglarea naturală a umidității.

Clasa de reacție la foc

Produsele din lână de lemn sunt clasificate conform standardelor europene în clase de reacție la foc, cele mai performante încadrându-se în clasa B-s1, d0 – ceea ce înseamnă că materialul contribuie foarte puțin la propagarea focului, produce o cantitate redusă de fum și nu formează picături arzătoare.

În plus, lâna de lemn are un comportament stabil la temperaturi înalte, ajutând la întârzierea răspândirii incendiului și oferind timp prețios pentru evacuare și intervenție. Această caracteristică o face potrivită pentru construcții ecologice, eficiente energetic, dar și sigure din punct de vedere al riscurilor de incendiu.

Izolare fonică

Faptul că izolezi termic un planșeu nu aduce doar beneficiul păstrării unei temperaturi adecvate ci și avantajul izolării fonice. Indicele de atenuare acustică pentru izolații cu lână din lemn este de circa 35-50 dB, în funcție de grosimea stratului de izolație dispus.  

Faptul că izolezi termic un planșeu nu aduce doar beneficiul păstrării unei temperaturi adecvate ci și avantajul izolării fonice. Indicele de atenuare acustică pentru izolații cu lână din lemn este de circa 35-50 dB, în funcție de grosimea stratului de izolație dispus.  

Lâna din lemn este o soluție eficientă pentru izolarea planșeelor, pereților și acoperișurilor, oferind eficiență energetică, confort termic și fonic, precum și un mediu sănătos datorită proprietăților sale naturale.

Alte aspecte deosebite

Alte aspecte deosebite țin de rezistența la dăunători a izolației pentru planșeu cu lână din lemn și de rezistența foarte bună la îmbătrânire a acesteia. O izolație cu lână din lemn poate avea o durată de viață de până la 50 de ani, lucru care contribuie la eficiența energetică a clădirilor. 

Izolarea cu lână din lemn a spațiilor este o investiție în viitorul construcției, o investiție pe termen lung care oferă avantaje notabile de-a lungul timpului. Cu ajutorul izolației crește valoarea proprietății, la nivel macro, iar la nivel micro, tu te bucuri de un planșeu izolat, ale cărui performanțe termice pot fi sporite grație sistemelor moderne de izolare. 

Izolare planșeu cu lână din lemn- etape de lucru

Instalarea izolației planșeu cu lână din lemn necesită respectarea câtorva etape de lucru care asigură dispunerea corecte și în siguranță a sistemului izolator.

Succesiunea de etape este, după cum urmează:

🌿 Pregătirea suprafeței – este necesară curățarea acesteia de praf, uleiuri și de alte impurități. De asemenea, este necesar să faci reparațiile aferente substratului, prin umplerea fisurilor și a golurilor, astfel încât izolația să poată fi aplicată pe un substrat solid și plan.

🌿 Montarea șipcilor de susținere – următorul pas este să montezi structura pentru dispunerea plăcilor de lână din lemn. Structura poate fi realizată din lemn sau poți folosi o structură metalică, aceasta având rol nu doar de susținere ci și de asigurare a ventilației. 

🌿Aplicarea stratului de lână din lemn – Plăcile de lână din lemn necesită decuparea corectă conform dimensiunilor necesare și așezarea uniformă a acestora pe întreaga suprafață a planșeului, evitând spațiile goale între plăci.

🌿Ancorarea izolației – înainte de a finisa izolația este nevoie de fixarea și ancorarea izolație, iar mai apoi acoperirea acesteia cu un strat de protecție și uzură. Finisarea și încheierea lucrărilor de izolare termică se fac prin montarea straturilor de trafic: parchet, gresie, faianță etc, în cazul în care vorbim de planșeu pe partea superioară, în vreme ce în cazul izolării pe partea inferioară este necesară acoperirea cu tavan fals.

De asemenea, un aspect important îl constituie delimitarea planșeelor în planșee peste sol sau peste spații reci (ex. subsol, garaj). Chiar dacă nu există diferențe semnificative de punere în operă a izolației cu lână din lemn, este nevoie să ai în vedere și montarea unei hidroizolații, deoarece aceste elemente sunt mai susceptibile în caz de infiltrații de apă și apariție a condensului. 

Izolație planșeu cu lână de lemn – Prețul

Izolația cu lână de lemn pentru planșeu este o alegere premium, atât din punct de vedere al performanțelor, cât și al investiției. Prețul variază în funcție de grosimea materialului, densitate și producător, dar în general se situează între 80 și 140 lei/m², cu tot cu TVA.

Această valoare include, de regulă, materialul termoizolant în grosimi uzuale (de exemplu, 10–20 cm), dar nu și manopera. Deși este mai costisitoare decât alte soluții convenționale, lâna de lemn oferă beneficii pe termen lung: confort termic sporit, reglare naturală a umidității, izolare fonică excelentă și un comportament bun la foc.

Pentru un calcul exact, este recomandată o ofertă personalizată în funcție de suprafața planșeului și cerințele proiectului.

Vrei sa afli costurile exacte ale proiectului tău? Hai să discutăm

    Izolare planșeu cu lână din lemn – Concluzie

    Te-ai hotărât să optezi pentru o izolare termică planșeu cu lână din lemn sau celuloză? Perfect, pentru că cele două materiale sunt ideale pentru asigurarea confortului termic și pentru sporirea clasei de eficiență energetică a unei clădiri. Acest lucru te ajută să maximizezi capacitatea casei tale de a păstra căldura în timpul iernii și răcoarea în timpul verii, aspecte verificate în cadrul unui audit energetic.

    Conform auditului energetic, casa ta va fi încadrată în una dintre clasele de eficiență energetică superioare, mai ales dacă pe lângă izolația termică a casei mai există și alte îmbunătățiri menite să asigure confortul termic al acesteia (spre exemplu geamuri termopan, sisteme de ventilație cu recuperare de căldură etc.).  

    Izolarea termică a planșeului este deosebit de importantă, indiferent dacă locuiești la casă sau la bloc, fiind una dintre soluțiile eficiente de menținere a unei temperaturi adecvate în interiorul locuinței. Alături de un sistem de încălzire în pardoseală, dar și de alte soluții menite să crească nivelul de confort termic, izolarea planșeului este o investiție pe care o recuperezi în timp și de care te bucuri pe durata de exploatare a locuinței tale, ajutându-te să reduci pierderile și astfel cheltuielile inutile la facturi de energie. 

    Te așteptăm să ne contactezi dacă vrei să afli mai multe detalii cu privire la izolațiile realizate cu lână din lemn sau celuloză. Specialiștii noștri îți stau la dispoziție astfel încât izolarea casei tale să fie un proces informat, de al cărui beneficii să te bucuri pentru timp îndelungat.